Vejle Kunstmuseum - ALBERTS TREDJE ØJE
Præsentation af udstillingen
Pianisten
Violinist foran gård
Et liv i Vejle: Voksen
Alberts lokale fundament i Vejle betød meget for hans kunstneriske virke. Nok udstillede Albert nationalt, enkelte gange i udlandet, men det var på Vejleegnen, han trivedes og opnåede et unikt og gensidigt givende forhold til lokalbefolkningen. Først i 1973 lod han sig lokke på sin første, kortvarige rejse til Norge. Siden fulgte flere rejser til Færøerne og til Frankrig. Særligt oplevelserne af og erindringerne om det norske bjerglandskab og de grønne fjelde på Færøerne malede Albert på hele sit liv. Som kunstner udfordrede han sig selv og sin kunst gennem en lang karriere. ”Jeg har altid haft en skræk for at blive for rutineret, derfor har jeg malet meget forskelligt”, fortalte han Vejle Amts Folkeblad kort før sin 95-års fødselsdag.
Temavideo: Livets farvetoner
Valsedrømme
Livts farvetoner
Toner er følelser og energi. Albert var glad for at lytte til musik, når han malede. Det hjalp ham til at skabe stærke stemninger i sine malerier. Flere motiver henviser til musik gennem opstillinger af instrumenter, nodeark eller en violinist, der spiller foran gården. Den musik og de lyde, der følger os gennem livet, sætter sig i vores erindringer og præger måden, vi møder verden på. Musik skaber minder, glade som triste. Albert omsatte den musik, han hørte, mens han malede, til stemningsfulde farvetoner.
Temavideo: Et studie i grønt
De monumentale fjelde fra Færøerne – eller skoven ved Jelling – lyser os i møde med grønne farver. Man kan føle sig overvældet af de mange nuancer og farvetoner. Denne grønne signaturfarve var en uudtømmelig palet for Albert og ikke kun i landskabsmotiverne. Hvis hjørnet på den grønne sofa stod alene, kunne det lige så vel være et udsnit af en færøsk fjeldvæg. Den mosbegroede stens overflade minder om det grønne tag på en gård. Barkens ru overflade skrider som en vandrende klit hen mod os. Alberts farvesyn lader os mærke græsset, fjeldet og barken på nye måder.
Færøerne
Blå perser
Tågen kommer
Et liv i Vejle: Ung
Som kunstner var Albert selvlært, men lagde stor vægt på den undervisning, han som ung fik på Vejle Teknisk Skole. Her blev han undervist i farvelære af kunstner Victor Jensen (1891-1950). Albert blev uddannet og virkede som malersvend i Vejle fra 1941 hos malermester Søren Iversen. Her arbejdede han i mange år og blev ven med malermesterens søn Ejner Iversen, som også blev kunstmaler. Den kunstneriske debut var på Kunstnernes Efterårsudstilling i København i 1954. Men først i 1966 tog Albert springet og stoppede som malersvend. Det var et stort, men vellykket spring. Fra da af vakte mange udstillinger, på et væld af forskellige gallerier og kunstmuseer, stor opmærksomhed omkring kunstneren.
Øjet der ser
Albert havde et særligt blik for dét, som ikke alle ser. Hvad enten det var personer, ting eller naturens elementer, så så han under overfladen og sammenfattede det unikke og usædvanlige i det, der ofte virker almindeligt og banalt. Albert skabte sine egne underfundige versioner af et menneske, et stykke bark, en sten eller en rusten lås. I sine nærstudier fremhæver han ikke alene skønheden, men vækker skjulte fortællinger til live.
Bemalet træ
Låsen
Temavideo: Øjet der ser
Mand med glas
Dobbeltportræt
Så små vi er
Et tilbagevendende tema hos Albert - hvad enten motivet er et landskab, en gård eller en kirke - er det lille menneske i den store verden. Som betragter mærker vi naturens storhed og bygningernes massive betydning. Albert sætter mennesket i relation til det store univers, der omgiver os, når fjeldet, kirken eller gården rejser sig monumentalt, så mennesket næsten forsvinder. Det kunne virke skræmmende, men hos Albert virker det nærmest befriende, at mennesket ikke altid fremstår så betydningsfuldt.
Kanonfotografen
Et liv i Vejle: Gamml
Albert blev Danmarks ældste, aktive kunstmaler. Kort før sin død nåede han at lægge sidste hånd på nye malerier til sin gallerist. Albert fortalte i 2017 Vejle Amts Folkeblad: “Jeg synes, jeg har et godt liv. Jeg har lyst til at male nye variationer over motiver, jeg har malet før, og jeg har det bedst, når jeg er i atelieret”. Albert opnåede stor anerkendelse for sit kunstneriske virke med tildeling af legater fra Statens Kunstfond (1969 og 1990-2002), Henry Herups Legat i 1982 samt Vejle Amtsråds Kulturpris 1991 og Vejle Kommunes Kulturpris år 2000. I 2017 hædrede den lokale Rotary afdeling Albert for hans livslange gerning.